11. november 2006

Om frafall i fotballen

Siljan har som mange andre klubber frafall av spillere fra 13 år og oppover. Spesielt rundt 16 år faller mange fra.
Se på TelemarkFK: Hele 16 lag i J16 og bare 4 lag fra Telemark i J19. Brevik og Bamble måtte slå seg sammen for å stille juniorlag på jentesiden. Gutter16 i vår krets hadde 31 lag og junior 22 lag. De fleste større stedene klarer å opprettholde 11er lag i alle klasser, mens mindre steder ofte må legge lagene brakk noen år til årskullene blir større.

Siljan hadde denne sesongen et flott jentelag i 16 årsklassen. Vi hadde som regel minst 3 innbyttere til hver kamp.
Disse jentene er junior neste sesong og da klarer vi mest sannsynlig ikke lenger å opprettholde et 11er lag. Sånn er virkeligheten. I 2006 hadde vi ikke engang et 7er lag på junior jentesiden. Disse slo seg sammen med damelaget og klarte så vidt å være nok spillere på enkelte av kampene. På guttesiden var det bedre. De stilte bra med spillere på juniorsiden ved å låne fra 16 årslaget. G19 ser også ut til å ha bra med spillere neste sesong.

Vårt G14 lag har måttet låne spillere fra 13 årslaget for å ha nok spillere. Vi har slått sammen 12 og 13 åringene for å ha et 11er lag. Disse tåler heller ingen frafall denne sesongen. Da spiller også de 7er neste sesong. Hvorfor? Dette er ikke store kull og alle ønsker ikke spille fotball.

Frafall i ungdomsfotballen er ikke spesielt for Siljan. Men på små steder blir konsekvensene større da vi ofte må legge ned lagene. Det rammer de som gjerne ville fortsatt.

Hva kan vi gjøre for dem som fortsatt vil spille? Det står det masse fint om her på NFF sine sider om ungdomsfotball. Spill 5er og 7er. Futsalen og ColaCup har en stor fremtid.

Fotball er IKKE bare 11 mot 11. Færre spillere = mer ballkontakt=mer moro=lengre karriere.

Ingen kommentarer: