3. januar 2007

Spill mest mulig smålagsspill


Andreas Morisbaks nyttårsønske
- Spill mest mulig smålagsspill
29.12.2006
Utviklingssjef Andreas Morisbak i NFF mener trenere for barn og unge bør legge opp til mest mulig smålagsspill i 2007.
GOD AKTIVITET: Smålagsspill gir mange involveringer for den enkelte spiller, og på den måten trenes fotballferdigheten på en god måte. Foto: TINE FOTBALLSKOLE
Gjennom en klar prioritering og god promotering har den ene kunstgressbanen og ballbingen etter den andre poppet opp både her og der. I stedet for et forbudsskilt på en naturgressbane møter nå barn og unge et ”velkommen” til å drive fotballaktivitet nærmest når de måtte ønske.
Det betyr at selve grunnlaget for å spille fotball, spille mer fotball og spille mye fotball er lagt og vil bli bare bedre og bedre.
Dette vil til en viss grad skje naturlig, men det bør være et viktig poeng å påvirke, forsterke, denne utviklingen!
Fotballferdigheten
Vi vet at den mest grunnleggende og viktigste faktoren for å bli en bedre fotballspiller er en omfattende mengde fotballaktivitet fra tidlig alder og i flere år oppover.
Selve kjernen i fotballens egenart er fotballferdigheten.
Fotballferdigheten defineres som ”hensiktsmessige handlingsvalg og handlinger for å skape og utnytte spillsituasjoner for eget lag”.
Dette medfører at fotballspillere må ha mye øving i å utføre handlingsvalg og handlinger i kamplike situasjoner.
Smålagsspillene har alt
Den absolutt viktigste aktiviteten for å utvikle fotballferdigheten i ovennevnte betydning er en stor mengde spesifikk fotballaktivitet der smålagsspill ivaretar den rette læringen samtidig som akkurat denne aktiviteten er motiverende og morsom.
Med smålagsspill menes her primært 5 mot 5, 4 mot 4, 3 mot 3 og sekundært 2 mot 2 og 1 mot 1.
Fotballens grunnspill
Femmerfotball (4 mot 4 + keepere) betegnes i NFFs opplæringssammenheng som fotballens grunnspill.
Dette spillet er gjennomført som hovedspillet for de aller yngste opp til 10 år. Samtidig ønsker NFF at dette spillet skal være et viktig suppleringsspill både i trening og ikke minst gjennom ulike turneringer og tiltak innad i laget, klubben, sonen etc. Spesielt i død-periodene fra vanlig seriespill, høsten/vinteren, tidlig vår og i sommerferien er det mange uutnyttede muligheter enda.
Femmerfotballen og andre smålagsspill inneholder alt som de større spillene har, samtidig som alt blir mer intenst og situasjonsvurdering og situasjonsløsning skjer i rask rekkefølge.
Det vil si mange involveringer, ballberøringer, valg, avslutninger, forsvarsinngripener og kjappe fotballbevegelser i alle retninger hele tiden!
Nok av hjelpemidler, men..
I handlingsplaner, kurser, bøker, DVD'er, videoer, brosjyrer etc. finnes alt av føringer, retningslinjer og hjelpemidler for riktig og god fotballutvikling. For alle som vil, er oppmerksomme på hvilke muligheter som finnes og tar initiativ til å skaffe seg det, kan få den hjelpen og rettledningen man trenger.
Selv om mange gjør dette og benytter seg av alle disse mulighetene, er det mange som ikke gjør det eller som i vrimmelen av alle muligheter verken finner fram, har tid til å skolere seg eller velger rett hjelpemiddel.
Den rette påvirkningen i denne sammenheng må selvfølgelig fortsette med uforminsket og helst forsterket kraft - og vil gi seg positive utslag over et lengre tidsrom.
Men kan vi gjøre noe i tillegg som setter større fart i rett utvikling, som samtidig er så enkelt at alle kan forstå det uansett bakgrunn og at det kan settes praktisk ut i livet så å si umiddelbart?
Ja - smålagsspill
Svaret er absolutt ja!
Dersom vi skal formulere et fotballbudskap så enkelt og tydelig som mulig, og dersom vi skal prioritere en fotballaktivitet som viktigere enn noen annen i forhold til at det er ønskelig den bedrives over alt, så mye som mulig og av så mange som mulig - ja, da gir svaret seg selv: Smålagsspill!
Jeg ønsker alle i vår store fotballfamilie et godt og smålagsspillende godt nyttår!

Andreas Morisbak
Utviklingssjef i NFF

Ingen kommentarer: